perjantai 18. kesäkuuta 2010

Monkey business

Sikkimista siirryttiin Darjeelingiin, teeviljelmien ja Tintti Tiibetissa -paitojen taplittamaan kaupunkiin. 45 astetta jyrkat kadut kuhisevat taydellisinta teekupillista ja tiibetilaista turkoosia tahyilevia turisteja. Teehuoneita ja turisti(rihkama)kauppoja onkin hur mycket. Joskus puodit kayttavat laittomasti suositun yrityksen nimea. Esimerkiksi 80-vuotiaalla Nathmull's-teeyrityksella on jaljittelijansa, joka kayttaa samaa perustamisvuotta ja logoa kuin alkuperainen. Asiaa kasitellaan oikeudessa, mutta intialainen byrokratia on kuulemma hyvin hidasta.

Keskiviikkona kavelimme amerikkalaisten lahjoittamaan Tibetan Refugee Self Help Centreen, joka aloitti olemassaolonsa jo vuonna 1959. Kompleksi sisaltaa mm. langankehrays- ja matonkudontaosastot, temppelin, orpokodin, vanhainkodin, kouluja, kasityokaupan ja pakolaiskeskuksen historiaa kasittelevan liikuttavan ja vihastuttavan valokuvanayttelyn. Tuotto menee tiibetilaisten pakolaisten hyvaksi.

Rankan kavelymatkan jalkeen palkitsimme itsemme bhutanilaisella Druk 11000 -oluella ja "rajasthanilaisella" mutta oikeasti puolalaisella Okocim Palone -nimisella nektarilla. Okocim oli pakattu addaa kasittelevaan sanomalehtijuttuun. Adda on intialaisten intellektuellien ajanvietetta. Se saattaa tarkoittaa milloin keskustelua kirjallisuudesta, milloin Scrabblen pelaamista. Jutun inspaamina paatimme mekin lahtea addailemaan Joey's Pubiin.

Torstaiaamu oli kulinaristinen unelma. Sangyssa nautittu continental style breakfast huuhtoutui alas Nathmullin teehuoneessa siemailluilla teilla. Tee ensin valittiin monesta eri vaihtoehdosta, jotka oli pantu esille kauniisiin purkkeihin. Lapuista kavi ilmi teetyyppi, satokausi (flush) ja laatu (regular-exotic). Sitten tee keitettiin ja kaadettiin hitaasti kuppeihin. Pannussa olevia turvonneita teenlehtia haistatettiin ja tuli sellainen out-of-one's-league-olo. "Hyva tuoksu, kieltamatta."

Kapusimme hindujen ja buddhalaisten yhteiselle pyhalle maelle, Observatory Hillille. Maella on muinoin ylpeillyt Dorjeling-luostari, josta Darjeeling on saanut nimensa. Luostari on ilmeisesti ollut seka hinduille etta buddhalaisille tarkoitettu, silla sen nimi (dorje - tiibetinbuddhalaisten timantti - ja ling - hindujen fallos) viittaa molempiin uskontoihin. Nykyaan luostarin paikalle on pystytetty "luola", jossa palvotaan Shivan vihaista muotoa ja Buddhaa. Paasimme mukaan pujaan, jossa uhrattiin kultapunaisilla kankailla koristeltuja kookospahkinoita.

Luolan lahella oli varoituksia kenkia varastelevista apinoista. (Temppeliinkavijan kuuluu riisua kengat ja jattaa ne temppelin ulkopuolelle.) Makaki-apinat ovat tainneet tulla temppelialueelle jaadakseen. Niita on kaikkialla: roikkuvat rukouslipuista ja putoilevat puista. Koska apinat ovat Hanumanin perillisia, hindut pitavat niita pyhina olentoina. Siita johtuu myos niiden kuninkaallinen kohtelu. Ihmiset uhraavat niille banaaneita ja riisimakeisia, mutta tama ei suinkaan riita jumalallisille kadellisille. Ne varastelevat paitsi ruokaa, myos kaikkea muuta mita ihmiset kukkulalla kanniskelevat. Todistimme, miten iso urosmakaki nappasi napparasti eraan pojan kadessa heiluvan pussin, joka sisalsi riisimakeisia, suitsukkeita ja varikkaita nauhoja. Yksi apina tarttui Niklasta jalasta.

Illalla kaytiin leffassa. Elokuvan nimi on Raajneeti ja se kertoo intialaisesta politiikasta. Kielta ei alytty (hindi), mutta olihan siina kaahaavia autoja, roiskuvaa verta, pyssyn pauketta, suuria tunteita ja musiikkia. Yleisossa oli pienia lapsiakin, mutta eivat he vaikuttaneet kovin jarkyttyneilta. Ovat kai nahneet pahempaakin oikeassa elamassa.

Eilen kaveltiin Happy Valley Tea Estatelle, joka tuottaa teeta brittilaiselle Harrods-luksustavaratalolle. Tehtaan tyontekija esitteli meille teenvalmistuksen prosessia. Tehtaassa toimii perustamisvuonna 1854 asennettu koneisto, jossa teelehdet kuivuvat, kiertyvat, kayvat, hapettuvat ja pilkkoontuvat. Tee on valmista pakattavaksi kahdessakymmenessa tunnissa. Teeviljelman nimi on Happy Valley, mutta mahtavatko tyontekijat olla niin happyhappy: teenkeraajan paivapalkka on Rs62 eli vahan paalle euro. Englannissa heidan keraamansa tee myydaan superkalliilla hienostorouvien ja -herrojen tea partyihin. Hyvaa viljelmassa on kuitenkin se, etta sen tuottama tee on orgaanista.

Teeviljelmalla vierailun jalkeen Niklas jai juttusille vanhemman rouvan kanssa. Nainen, Kusum nimeltaan, pitaa kioskia tehtaan vieressa. Han kutsui meidat sisaan maistelemaan teeta ja oppimaan sen valmistuksesta. Kusum maistatti tanniinivapaata 5sekunnin (tee kaadetaan siivilan lapi viidessa sekunnissa) teeta nimelta Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Picko One (SFTGFOPO). Siinapa nimi. Teen luonnollinen makeus on peraisin kukasta. Super Fine valmistetaan ylimmasta, pienesta teenlehdesta ja on parasta laatua. Muut laadut ovat toisesta lehdesta valmistettu Supremo ja kolmannesta valmistettu Broken Orange. SFTGFOPO luokitellaan oolong-teeksi, vihrean teen ja mustan teen valimuodoksi, silla sita kuivatetaan ja fermentoidaan enemman kuin vihreaa mutta vahemman kuin mustaa teeta. Vihreaa ja valkoista teeta ei kuivateta eika fermentoida lainkaan. Valkoinen tee poikkeaa vihreasta siina, etta se silputaan kasin.

Kusum oli hauska tyyppi: 70-vuotias (ulkonaoltaan 55-vuotias) rouva pelaa jalkapalloa paikallisen naisten seniorijoukkueen maalivahtina ja harrastaa uhkapelaamista. Han kannattaa Argentiinaa jalkapallon MM-kisoissa. Kusumin kodin katolla liehuikin kolme Argentiinan lippua. Argentiinalaiset ovat hanen mielestaan hyvannakoisia, mutta pelitaito on kuitenkin tarkeampi.

Tanaan on yleinen lakko emmeka paasekaan jatkamaan toy trainilla Kurseongiin. Olimme jo ostaneet liputkin! Joka paikka on kiinni ja sotilaat vartioivat katuja. Lakko johtuu ilmeisesti GJM-puolueen ajamasta itsenaisesta Gorkhalandista, josta kirjoitimme muutama viikko sitten. Kurseongissa poliisit olivat pahoinpidelleet 17:aa puolueen kannattajaa talla viikolla. Huomenna aamulla alkavat mielenosoitukset kaikkien hill stationeiden poliisiasemien edessa. Lakko on maarittelemattoman pituinen ja voi siis olla, etta olemme taalla jumissa jonkin aikaa…Oman hotellimme respakin on kiinni. Onneksi loytyi YKSI nettikahvila, joka uskaltaa uhmata lakkoa. Taallakin tosin on saleaidat edessa ja paikka nayttaa silta kuin olisi suljettu. Mutta paastiinpa norttailemaan, buahahaa! Ja syomaan kuin porsaat, muahahahaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti